Tunnustuspalkinnot kahdelle talousjournalismin osaajalle

C.V. Åkerlundin mediasäätiö on 90-juhlavuotenaan perustanut säätiön tunnustuspalkinnon ja myöntänyt ensimmäiset tunnustuspalkinnot kahdelle taloustieteessä ansioituneelle journalistille. Säätiön 90-vuotista työtä juhlistavat palkinnot saavat ekonomistit Heikki Pursiainen ja Roger Wessman. Kummankin palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Globaali talous on monimutkaistuva kysynnän ja tarjonnan verkko, jonka vaikutukset ulottuvat kaikkialle. Sen merkitysten ja näkymien avaaminen on erittäin vaativa tehtävä. Tämä tarkoittaa, että taloustieteen ja journalismin kyvykkyyksien yhdistämiselle on valtava tilaus.

Suomalaisessa mediakentässä tämä fuusio on tapahtunut MustRead-verkkomediassa, johon molemmat palkitut tuottavat sisältöjä. ”Ekonomistien ammattitaito on ottanut journalistisen muodon ja tavoitellut vaikuttavuutta, joka olisi enemmän kuin satunnainen asiantuntijakirjoitus,” arvioi säätiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Toikkonen.

C.V. Åkerlundin mediasäätiö haluaa nostaa tämän työn esiin esimerkkinä monipuolisesta ja huippuasiantuntevasta reagoinnista maailman muutokseen.

Puheenjohtaja Mikko Toikkosen mukaan säätiö tulee jatkossa myöntämään  tunnustuspalkintoja erityisesti sellaisille journalistisen työn tekijöille – kirjoittajille, kuvaajille, visualisteille ja päälliköille – jotka kykenevät rikastamaan lopputulosta poikkeuksellisella erikoisosaamisella. 

Heikki Pursiainen (47) on ekonomisti ja vuonna 2017 perustetun yhteiskunnallisen MustRead-digimedian strategi.

Heikki Pursiainen on työskennellyt erikoistutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa, Turun yliopiston Julkisen valinnan teorian huippuyksikössä sekä Kilpailuvirastossa. Vuosina 2015–2017 hän toimi Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana.

Pursiainen on kirjoittanut yhdessä Tuukka Saarimaan kanssa suosittua Asiaton lehdistökatsaus -blogia. Hän on kirjoittanut kaksi pamflettikirjaa, Paska Suomi (2017) ja Olette kaikki väärässä (2019)

Pursiainen on erittäin taitava ja tuottelias kirjoittaja, jolla on poikkeuksellisen vahva oma tyyli. Viime aikoina Pursiainen on laventanut ilmaisuaan Twitter-päivityksillään, jotka ovat eräänlaista minimalistista, talouspoliittista tajunnanvirtarunoutta. Niiden rinnalla hän on tuottanut ajankohtaispodcasteja ja Hessuvision humoristisia videominikommentteja.

Roger Wessman (54) on ekonomisti, itsenäinen yrittäjä ja MustReadin vakituinen avustaja. 

Roger Wessman on opettanut rahoitusta ja kansantaloustiedettä Svenska handelshögskolanissa. Hän on työskennellyt 20 vuotta rahoitusalalla, muun muassa Nordea Suomen ja Pankkiiriliike Evlin pääekonomistina, osakeanalyysin johtajana, korkoanalyytikkona ja osakestrategina. Wessman on kirjoittanut artikkeleita, talouspoliittisia selvityksiä ja raportteja ja esitelmöinyt laajasti talouden kysymyksistä.

Monipuolisen taloustieteellisen ja rahoitusalan kokemuksensa kautta Roger Wessman pystyy avaamaan vaikeita asiakokonaisuuksia, mihin verkkopohjaisen MustReadin muoto antaa hyvän mahdollisuuden.

MustRead on tilauspohjainen, riippumaton, tekijöidensä omistama digitaalinen uutismedia, joka käynnisti toimintansa lokakuussa 2017. MustRead käsittelee politiikkaa, taloutta ja yhteiskunnallisia aiheita.